Imbir zna chyba każdy. Stanowi codzienny asortyment w kuchni zwłaszcza w okresie zimowym. Nic w tym dziwnego. Ma on właściwości prozdrowotne, a jego koszt nie przekracza możliwości finansowych przeciętnego Polaka. Jest skuteczny w walce z bólem gardła, katarem czy innymi objawami przeziębienia. Wystarczy regularnie dodawać go do herbaty, aby wzmocnić odporność organizmu. Warto często stosować go w ramach profilaktyki zdrowotnej przede wszystkim zimą.

Czym jest imbir?

Imbir właściwości – to jedno z częstych haseł wpisywanych w wyszukiwarce internetowej Google. Tendencję wzrostową w poszukiwaniach informacji o tym domowym specyfiku w Internecie można zauważyć w okresie zimowym. Nie ma co się temu dziwić, gdyż od wielu lat z powodzeniem wykorzystywany jest jako skuteczna broń w walce z przeziębieniem oraz stanowi ważne ogniwo we wzmacnianiu odporności organizmu. Imbir jest rośliną, która zawiera wiele czynnych związków biologicznych, w tym: olejki eteryczne, alkohol czy gingerol. Ponadto jest cennym źródłem witaminy C oraz składników mineralnych, takich jak: wapń, żelazo czy potas. Oprócz tego jego korzenie posiadają również węglowodany oraz kwas foliowy, które są niezbędne dla organizmu człowieka w procesie syntezy białka. Właściwości lecznicze imbiru sprawiają, że wielu Polaków nie wyobraża sobie wzmacniać odporności zimową porą bez codziennego zażywania tego afrodyzjaku.

Właściwości lecznicze imbiru
Fot. Pexels.com

Imbir w kuchni

Wielu osobom imbir kojarzy się z popijaniem gorącej herbaty w zimowy wieczór. Jednak to nie jedyne zastosowanie tej rośliny. Popularny w naszym kraju specyfik skuteczny głównie w walce z przeziębieniem, występuje pod dwoma postaciami: zmielonej i suszonej. Tę pierwszą opcję można z powodzeniem stosować w kuchni jako przyprawa do potraw. Bardzo dobrze komponuje się również z innymi składnikami korzennymi, np.: z gałką muszkatołową, goździkami czy liściem laurowym.  Natomiast drugą wersję stosuje się najczęściej do gorących napojów i niektórych dań. Herbata zimowa z imbirem nie tylko stanowi afrodyzjak, ale również z dodatkiem miodu, skutecznie łagodzi stany zapalne gardła czy katar. Ponadto surowy imbir dodaje aromatu mięsnym daniom, więc warto, chociaż odrobinę go dodać dla smaku.

Dobry na przeziębienie i nie tylko

Imbir jest jednym z najczęściej wymienianych domowych specyfików w walce z przeziębieniem. W sklepie możemy znaleźć go dostępnego w postaci zmielonej przyprawy lub korzenia. Traktowany jest jako środek w medycynie naturalnej, którego właściwości antybakteryjne pomagają przyspieszyć leczenie infekcji. Zazwyczaj herbata zimowa z imbirem stanowi główny sposób jego zastosowania. Niektóre osoby stosują go doustnie, wsadzając kawałek pod język. Można również dodawać go do napoju razem z kurkumą, cytryną czy innymi, sprawdzonymi składnikami. Oprócz wsparcia w walce z przeziębieniem właściwości lecznicze imbiru stosowane są w redukcji lepkości krwi, co zapobiega powstawaniu zatorów. Co więcej, zwiększa ukrwienie oraz dotlenienie komórek, co przekłada się na lepszą odporność organizmu.

Właściwości lecznicze imbiru
Fot. Pexels.com

Właściwości lecznicze imbiru

Właściwości lecznicze imbiru z powodzeniem wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Popularna roślina ma również szerokie zastosowanie w profilaktyce zdrowotnej. Oprócz łagodzenia objawów przeziębienia można także posiłkować się nią w przypadku bólów migrenowych. Ponadto wpływa korzystnie na proces trawienia, redukuje uczucie wzdęcia, obniża poziom cholesterolu we krwi czy pomaga w sprawach kobiecych, zmniejszając bóle miesiączkowe. Jak widać, imbir z powodzeniem można stosować na różne dolegliwości. Jego przeciwzapalne właściwości łagodzą także bóle stawów czy mięśni. Herbata zimowa z imbirem nie tylko rozgrzewa ciało, ale dodatkowo zmniejsza ból gardła, dbając przy tym o higienę jamy ustnej. Obecnie wiele osób nie wyobraża sobie przetrwania zimowej pory bez codziennej dawki tego naturalnego specyfiku. Jednak pojawiają się pewne zastrzeżenia co do jego stosowania. Imbir jest przyprawą dość ostrą, dlatego powinny go unikać osoby, które chorują na przewlekłe podrażnienie przewodu pokarmowego i żołądka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here