Kurkuma jest traktowana głównie jako przyprawa stosowana do potraw. Coraz częściej króluje w kuchni Polaków. Nie ma w tym nic dziwnego. Stanowi doskonały dodatek do dań, nadając im smaku i koloru. Poza tym ma niezwykle prozdrowotne właściwości. Często sprawdza się w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Poznaj lecznicze właściwości kurkumy!
Co to jest kurkuma?
Kurkuma to przyprawa wywodząca się z Indii. Potocznie, określana jest mianem przyprawy długowieczności, ze względu na swoje prozdrowotne cechy. Fundamentalnym składnikiem jest kurkumina, dzięki której potrawy zyskują pikantny smak i zmieniają barwę na żółtą. Ma ona właściwości przeciwzapalne, które pomagają w walce z bakteriami i wirusami. Należy do rodzin z roślin imbirowatych. Kurkuma kształtem przypomina imbir, a wydobywana jest z korzenia ostryża. Uprawia się ją głównie w krajach azjatyckich, w warunkach tropikalnych. Lecznicze właściwości kurkumy sprawiają, że z powodzeniem stosowana jest ona w medycynie tradycyjnej. Warto więc uwzględnić ją w swoim jadłospisie.
Jakie produkty zawierają kurkumę?
Na rynku sprzedażowym znajdziemy produkty, które mogą zawierać śladowe ilości tej orientalnej przyprawy. Kurkuma jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, a także tekstylnym. W jej korzeniu zawarte są czynne związki biologiczne, z których pozyskiwane są olejki eteryczne. Kurkuma jest również cennym źródłem witaminy B oraz składników mineralnych. Zawiera, m.in.: niacynę, kwas foliowy, ryboflawinę, witaminę B6, wapń, żelazo, magnez i potas. Dzięki właściwościom barwnikowym stosuje się ją w produkcji kosmetyków. Ponadto kurkumę znajdziemy również w ziołowych preparatach, wspomagających odchudzanie oraz produktach przeznaczonych do pielęgnacji skóry i włosów.

Lecznicze właściwości kurkumy
Kurkuma stosowana jest głównie jak przyprawa do potraw. Jednak ma liczne cechy, które wykorzystywane są w wielu innych obszarach. Z dużym powodzeniem włączana jest jako jedna z form leczenia dolegliwości somatycznych. Lecznicze właściwości kurkumy można wymieniać bez końca. Od profilaktyki zdrowotnej po redukcję ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe. Kurkuma ma właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz antyoksydacyjne. Ponadto działa także przeciwbakteryjnie, co potwierdza jej skuteczność w walce z infekcjami wirusowymi.
Kurkuma a choroby układy pokarmowego
Regularne stosowanie kurkumy w posiłkach zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu pokarmowego. Kurkuma poprawia wydolność trzustki i wątroby, zapobiega rozwojowi kamieni żółciowych oraz oczyszcza przewody pokarmowe z toksyn. Ponadto stanowi ochronę dla błon śluzowych układu trawiennego, wspomagając tym samym jego pracę. Ta orientalna przyprawa do potraw pobudza również wydzielanie żółci i enzymów trzustkowych, dzięki czemu pozytywnie wpływa na osoby, które mają problemy z trawieniem. Co więcej, lecznicze właściwości kurkumy stosuje się w walce z odchudzaniem, ponieważ posiada także błonnik pokarmowy, który wspomaga procesy przemiany materii oraz zapobiega nadmiernemu przyrostowi tkanki tłuszczowej. Warto uwzględnić ją w swojej diecie.

Kurkuma a choroby układu nerwowego
Zadziwiająco dobrze kurkuma działa również na nasz układ nerwowy. Dzięki zawartości Tumorenu, który sprzyja procesom regeneracji mózgu, dochodzi do namnażania się komórek nerwowych. Okazuje się niezwykle skuteczna w terapii dla osób z chorobą Alzheimera czy po udarze mózgu. Regularne stosowanie kurkumy jest zalecane także osobom, które cierpią na zaburzenia depresyjne.
Kurkuma a choroby układu krążenia
Kolejnym obszarem, w którym efektywnie sprawdzają się lecznicze właściwości kurkumy, jest układ krążenia. Regularnie stosowana przyprawa do potraw w diecie, obniża ciśnienie krwi, zapobiegając w ten sposób chorobom wieńcowym. Ponadto jest ważnym regulatorem poziomu cukru we krwi oraz sprzyja procesowi redukcji odkładania się złego cholesterolu, poprzez jego zmniejszenie i blokowanie gromadzenia się w jelitach.
Inne właściwości kurkumy
Jak widać, lecznicze właściwości kurkumy zdają się nie mieć końca. Trudno o inną, tego typu przyprawę, która jest w stanie tak prozdrowotnie oddziaływać na ludzki organizm. Warto także wspomnieć o jej zastosowaniu w profilaktyce nowotworów piersi, a także łagodzeniu bólu menstruacyjnego. Ważne jest umiejętne dawkowanie kurkumy, bo jak wiemy – nadmiar szkodzi. Należy wiedzieć, że kurkumina, czyli główny składnik orientalnej przyprawy, słabo rozpuszcza się w wodzie. Odradza się dosypywanie jej do wszelkich płynów. Najlepiej sprawdza się jako przyprawa do potraw. Zalecana dawka kurkumy, nie powinna przekraczać 8 g na dobę.